Joj Moravo: Moravica – nekada planinska suza, a danas

golijska moravica 440x270

Pre tri godine portal Ozon pres je uz finasijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja realizovao medijski projekat pod naslovom „Zapadna Morava – slika i prilika nebrige i neodgovornosti„ sa ciljem da se ukaže na alarmantno stanje u kome se decenijama unazad nalazi Zapadna Morava koju Čačani često nazivaju svojim morem. Nažalost ni naš projekat ni stalna upozorenja stručnjaka nisu dala nikakv efekat kada je reč o reakcijama nadležnih institucija,

ali ni kada je u pitanju svest građana koji uprkos relevantnim podacima svesno ili nesvesno odbijaju da prihvate činjenicu da je voda Zapadne Morave u toj meri zagađena da se kupanje u njoj slobodno može porediti sa kupanjem u kolektoru otpadnih voda. Od 2016. godine kada je Ozon pres realizovao ovaj projekat situacija se znatno pogoršala, o čemu svedoči i permanentno izlivanje ulja i masti u rečicu Lupnjaču, odnosno Jezdinski potok, pritoku Zapadne Morave, a da se do dana današnjeg nadležni nisu usaglasili oko toga ko je zagađivač, mada mnogi Čačani prstom upiru u kompaniju Sloboda, što je pre nekoliko dana potvrdio i gradonačelnik Čačka, doduše tvrdeći da je Sloboda krivac samo za poslednje registrovano zagađenje.

Budući da tekstovi objavljeni u sklopu projekta „Zapadna Morava – slika i prilika nebrige i neodgovornosti„ ni posle tri godine nisu ništa izgubili na aktuelnosti redakcija Ozon presa je odlučila da neke od njih ponovo objavi kako bi javnost stekla uvid u pravo stanje u kome se nalazi Zapadna Morava.Golija Vodopadi Izubre

Golija – Vodopadi Izubre

U kakvom stanju je reka Zapadna Morava kada je reč o zagađenju rečitije od bilo čega ilustruje podatak da se već posle nekoliko desetina kilometara od izvora Golijska Moravica, čiju čistoću su Ivanjičani i žitelji sela kroz koje protiče poredili sa suzom, budući da izvire i najvećim delom protiče kroz nedirnute predele planine Golija, suočava sa zagađenjm. Sve ono što je uzrokovalo zagađenje ostalih reka u Srbiji, industrija, neplanska nekontrolisana urbanizaciji, nemar i neodgovornost doveli su do toga da je voda Golijske Moravice danas daleko lošijeg kvaliteta nego što bi se to i moglo očekivati.

– Moravica izvire na visokoj i šumovitoj planini Goliji i teče prema severu do Požeške kotline, gde se spaja sa Đetinjom. Ona predstavlja, ustvari, desnu sastavnicu Zapadne Morave. Površina sliva Moravice je 1.518 km2, a dužina reke iznosi 86,9 km…

Sliv Moravice je veoma izdašan (12,2 l/s/km2), a kvalitet vode veoma dobar. Zato je veći deo njegovog sliva proglašen za rezervat površinskih voda za potrebe vodosnabdevanja naselja u budućnosti (Prostorni plan Republike Srbije,1996). Povećano korišćenje voda izaziva stalni porast količina otpadnih voda, koje posebno ugrožavaju raspoložive vodne resurse kvalitetnih voda. Najveći zagađivači voda u slivu su gradovi Ivanjica i Arilje sa pripadajućom industrijom. U Ivanjici, najvećem naselju u slivu Moravice, primarna mreža gradske kanalizacije (koja u velikom delu datira još iz Drugog svetskog rata) je dotrajala, uglavnom malog promera cevi, sa loše izvedenim spojevima, zbog čega se često zapušava. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ne postoji, kao i uređaji za prečišćavanje otpadnih industrijskih voda (drvna, tekstilna, metalska), tako da se gradska kanalizacija i industrijske otpadne vode grada, bez prethodnog prečišćavanja, sa velikim brojem izliva ispuštaju direktno u Moravicu. U pojedinim delovima grada nije ni izgrađen kanalizacioni sistem, te se otpadne vode ispuštaju u nehigijenske septičke jame i poniruće bunare i direktno u tok Moravice. Zbog toga Moravica, koja svojim tokom kroz Ivanjicu treba da pripada II klasi kvaliteta voda (Službeni glasnik RS, broj 5/68), na osnovu mikrobioloških analiza vrlo često istupa van okvira propisane klase (Prezentacija opštine Ivanjica, 2005)-navodi u Marko Urošev u naučnom radu Kvalitet voda u slivu Golijske Moravice koji je 2006. godine objavio Glasnik Srpskog geografskog društva.golijska moravica 440x270

Golijska Moravica

Situacija što se tiče zagađenja i zaštite Golijske Moravice ništa nije bolja ni u Arilju, gde priroda i reka takođe plaćaju danak industrijalizaciji i urbanizaciji. Kao i u Ivanjici ni u ovom drugom po veličini gradu kroz koji protiče Moravica ne postoje postrojenja i uređaji za prečišćavanje niti industrijskih niti sanitarnih otpadnih voda koje se direktno ulivaju u vodotok. Međutim, kako upozorava Marko Urošev, nisu samo industrija i gradska kanalizacija ti koji ugrožavaju Golisku Moravicu.

– Osim komunalnog zagađenja, na kvalitet voda utiče i zagađenje iz poljoprivrede (gajenje malina), tekstilne i metalske industrije. Po Vodoprivrednoj osnovi Republike Srbije iz 1995. godine i Ivanjica i Arilje bi trebalo da izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da bi se voda tek posle mehaničkog i biološkog tretmana ispuštala u Moravicu. Uzimajući u obzir rezultate ispitivanja kvaliteta vode na stanici Gradina i izvorišta prvog ranga, moguće je predstaviti promene kvaliteta vode duž toka Moravice. Do Ivanjice Moravica pripada I klasi kvaliteta vodotoka, od Ivanjice preko Gradine i sve do ušća ona pripada II/III (II b), tj. kvalitet vode je na prelazu iz II u III klasu. Veliki Rzav je skoro na celoj dužini toka u I klasi, jedino posle ušća Malog Rzava, na ulazu u Arilje i kroz njega Veliki Rzav pripada II klasi. Pritoke Moravice, Lučka reka i Grabovica, pripadaju I klasi vodotoka ili su na prelazu iz I u II klasu – upozorava Urošev.

Uvek kada se pomenu sistemi za prečišćavanje otpadnih voda nadležni kao opravdanje navode visoku cenu jedne takve investicije, svesno ili nesvesno zaboravljajući da značaj koji ovakva jedna investicija ima prevayilayi materijalna ulaganja u njenu ugradnju i održavanje. Istovremeno kako ističe Marko Urošev, pozivajući se na iskustva razvijenih zemalja, zaštita voda bi morala morala da temelji na zakonskoj regulativi koja bi ovu temu svrstala u domen zaštite životne sredine.

– Veliki značaj u zaštiti voda trebalo bi da imaju zakoni. Međutim, kod nas oni se retko poštuju, a kazne su izostavljene ili su premale. Zakon o vodama iz 1975. godine obavezao je sve korisnike u našoj zemlji da postave uređaje za prečišćavanje otpadnih voda do kraja 1978. godine (Gavrilović Lj., 1988). Ali sve do danas u praksi je urađeno veoma malo. Ni Zakon o vodama iz 1991. godine nije doprineo poboljšanju stanja vodnih resursa naše zemlje. Mnogi zakoni, uredbe i pravilnici su doneti još 70 i 80-ih godina prošlog veka (na primer: Uredba o klasifikaciji i kategorizaciji voda iz 1968.) te su malo zastareli, jer se od tada stanje kvaliteta voda naše zemlje znatno promenilo. Položaj voda kod nas još uvek nije u potpunosti određen na relaciji vodoprivreda – zaštita životne sredine, za razliku od Evropske Unije gde se problematika voda jasno svrstava u domen brige o životnoj sredini – zaključuje u Marko Urošev u naučnom radu „Kvalitet voda u slivu Golijske Moravice“ koji je 2006. godine objavio Glasnik Srpskog geografskog društva.   

Pin It
Komentari  
0 # Obnovimo stari RAS 08-09-2019 20:14
Dragi prijatelji, dajmo malo ozbiljnosti ovom životu.Naša Moravica evropska suza gde živi 53% srbalja nije mrtva reka.Još je je ona živa ne damo mi Ivanjičani da ona umre. Treba svi žitelji ovog grada da se postaraju da ona živi i traje.Zato uputimo apel nadležnima da se postaraju o ekološkim normama i propisma o staranju ekološke opcije.Prijatelji ne dozvolimo lupežima da nam Moavicu uvode u cevi i ekološki uništavaju eko sveru. Ivanjica je uvek bila park prirode. Ako nam uzmu reke onda je nestala Golija i bio svera.Od nas građana a i seljaka zavisi opstanak ovog kraja Srbije. Ovo beograđani biznismeni oće da nam otmi ono malo zrave prirode.Grade mhe i guraju reke u cevi a uništavaju eko sistem.I mi ne reagujemo na ovu eko katasrofu.Daj mi gigrađani podigimo glas protiv uništavanja naše size Moravice.Napre je uništen.Odne se skupio smrad ilo i otpad niko od odgovornih ne reaguje a primaju plate.Nema napera i kupanja, a tu smo nekad mladost provodili.Nema ovde više zivota.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+2 # Mile 08-09-2019 15:40
Pa šta rade ovi ljudi. sve upropastiše.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes