Sindikalac, osuđeni nasilnik i kolovođa podrške optuženom direktoru

nešovanović 2

Jedan od glavnih koordinatora okupljanja radnika fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana pre nekoliko dana pred sudom u Ivanjici je sindikalac Slobodan Nešovanović.

Slobodan Nešovanić, sindikalni aktivista, osuđivani nasilnik, jedan od organizatora dolaska radnika MB Namenska pred sud u Ivanjici

Osim kao sindikalni i stranački aktivista,

on je poznat i po tome što je tukao kolegu, radnika MB Namenske, zbog čega je pre samo godinu dana krivično osuđen, saznaje „Blic“. Nešovanović, sindikalac i šef smene, osuđen je na dva meseca zatvora, uslovno na godinu dana, ako ne počini drugo krivično delo. Grupu od oko 300 radnika, koja je pred sudom u Ivanjici tapšala optuženom direktoru Radošu Milovanoviću, a psovkama i besom dočekala porodicu poginulog kolege, usmeravao je i Mihajlo Nikolić, dugogodišnji prijatelj direktora Namenske i lokalni funkcioner. Izvor „Blica“ navodi da je Nikolić u Čačku, Lučanima i okolini ipak poznatiji po nadimku.

– Nadimak govori sve o njemu –  Frkan… Svi ga znaju kao Miška Frkana… prosto čovek je sklon tome… pravljenju nategnutih situacija – kaže sagovornik „Blica“.

Miško Frkan je u prethodnom mandatu bio pomoćnik predsednice opštine Lučani Vesne Stambolić, koja je sada predsednica Skupštine opštine Lučani. Potom je nekoliko meseci bio v.d. direktora Turističke organizacije Dragačeva, a sada je funkcioner u FK Mladost u Lučanima gde je donedavni dugogodišnji trener bio sin direktora Radoša Milovanovića.

Podrška oko 300 zaposlenih u fabrici MB Namenska, među kojima je bilo i penzionera i pojedinih funkcionera FK Mladost, najkraće se može opisati kao jeziv događaj. Međutim, priprema okupljanja koji je šokirao Srbiju, krenula je ranije. Fabrički sindikat tražio je i od predsednice ivanjičkog suda da preko sto zaposlenih u fabrici bude prisutno u sudnici tokom ročišta. Prema navodima, za organizaciju dolaska iz Lučana u Ivanjicu planirana su dva autobusa. Sud je, međutim, obavestio sindikat da nije moguće da toliko ljudi bude u sudnici i da ne može da se udovolji takvom zahtevu.

presuda slobodanu nešovanoviću 1

Tako je deo zaposlenih, predvođeni političkim aktivistima, krenuo put Ivanjice. Glavni organizator je direktor – jer sve je plaćala fabrika. U prilog tome govori činjenica da su svi koji su došli pred ivanjički sud, tankovali gorivo na istoj benzinskoj pumpi (ime poznato redakciji). Prema saznanjima „Blica“, na toj pumpi se toči gorivo i za fabriku. Očevici događaja svedoče za „Blic“ da su kola samo prilazila i tankovala gorivo.

– Neki bi posle sipanja goriva odmah odlazili, a neki su ostajali na pumpi da popiju piće. Ne mogu da tvrdim da li su i to piće platili… To je pumpa na kojoj fabrika ima otvoren račun – kaže izvor „Blica“.

Od pogibije mladog Milomira Milivojevića (25) i kolege Milojka Ignjatovića (55) kada je leta 2017. došlo do eksplozije u pogonu raketnih goriva, za radnike Namenske došlo je do promena… Direktor Milovanović je na bankovne račune radnika počeo da uplaćuje novac. Iznenadna 13. i 14. plata, ali i da će fabrika svakom radniku do kraja godine isplatiti po 60.000 dinara. Pored toga, odmah po završnom računu, svakom radniku sleduje još jedna plata na osnovu dobiti. U maju pristigle su nove uplate – povodom 70 godina preduzeća, zaposleni su dobili po 50.000 dinara.

Umesto novinskog komentara, ponavljamo reči Milovana Milivojevića, oca poginulog mladića:

– Euforično su tapšali čoveku za vreme čijeg direktorovanja je u fabrici poginuo 21 radnik. Teško je meni i mojoj porodici bilo slušati i gledati, tresli smo se kao pruće. Tada smo ironično i mi počeli aplaudirati. Rekao sam im: „Hvala što ste došli da navijate za pravdu i podržite mrtvog kolegu“, molio ih „stavite se makar za trenutak u moju kožu“ – rekao je okupljenima Milovan, poznat u lučanskom kraju kao čovek koji nema nijedan prekršaj za života,“ni saobraćajni“.

Optuženi zbog eksplozije u kojoj je poginuo radnik

rados milovanović 260x300

Radoš Milovanović

U ivanjičkom Osnovnom sudu vodi se krivični postupak protiv direktora MB Namenska iz Lučana Radoša Milovanovića i dvojice fabričkih rukovodilaca Vladimira Lončarevića, vodećeg inženjera u Pogonu za proizvodnju raketnih goriva, i Tome Stojića, odgovornog lica za bezbednost rada koje više nije zaposleno u lučanskoj fabrici. Protiv njih je nadležno tužilaštvo podnelo optužni predlog pod sumnjom da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti – 14. juna 2017. godine, nakon eksplozije baruta poginuli su radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Glavni pretres nije počeo, odlaganje je tražilo tužilaštvo, dok se sa Tomom Stojićem, rukovodiocem zaštite na radu, ne zaključi sporazum o priznanju krivice koji on želi. Novo ročište zakazano je za 15. novembar.
View on YouTube

Izvor: Blic

Pin It
Komentari  
0 # Marko Atlagic 10-10-2019 14:41
Ja sta bih prokomentarisao to pas sa maslom ne bi polizao a kamo li portal objavio , tako da cu se prekrstiti i preci na drugu laksu vest
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-1 # Василије тужни 10-10-2019 08:23
Драги моји западно србијанци, ушли сте у задњи круг пакла из којег нема повратка.
Коментари на Гласу Западне Србије а и код вас нису на нивоу моралне етике и цивилизацијског укуса. Брука и неморал ће
уништити оно мало достојанства који смо до сада поседовали. Са чиме ћемо изаћи пред потомке.
Добро је пре 30 година сведочио Месић - Балканска трагедија ће се решити после међусобног обрачуна Срба.
Бечка историјска школа тврди - Срби као хомоген народ не постоје. То је когломерат брдских старобалканских племена без идентитета и историјске зрелости.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes