Matis

1460X300 decembar 2020

Previous Next Play Pause

ZORAN LUKOVIĆ IMA SAVREMENU FARMU ZA UZGOJ PRASADI (VIDEO)

LukovicNa Vujovini u Donjim Branešcima već desetak godina Zoran Luković ima svoju farmu svinja. On se ovim poslom bavi prvenstveno radi egzistencije, a i voli svoj posao.

U Proizvodnju je uključena cela porodica, i otac i žena i sinovi. Svako radi svoj deo posla. Celu proizvodnju nadgleda Zoran i on je glavni pokretač i organizator posla.
„Imamo 15 umatičenih krmača, deo je u čistoj rasi – veliki jokšir, a drugi deo su melezi, jokšir-landras. Na njih puštamo vepra duroka radi proizvodnje prasadi za tov ili klanje. Od ovih umatičenih grla imam subvencije i podsticajna sredstva od opštine Čajetina, a preko Eko agrara, u pravcu dobijanja priplodnog materijala i opreme za proizvodnju“.p1 300x225
Sa usavršavanjem proizvodnje Zoran je pre 12 godina počeo da pravi savremen svinjarac koji ispunjava sve uslove za bavljenje ovom delatnošću: od prasilišta, odgajališta i tovilišta.
„Godinama sam posećivao sajmove, predavanja, obilazio velike farme gde sam i kupovao priplodni materijal. Tom prilikom imao sam mogućnost da upoznam ljude koji imaju više iskustva u tom poslu i da ih pitam za savete. To mi je mnogo pomoglo u daljem radu. Veliku pomoć dobijam od Eko agrara, kako kroz subvencije, tako i kroz savete u smislu kako unaprediti proizvodnju. Što se tiče visine podsticaja i mera koje sprovodi lokalna samouprava mogu reći da sam zadovoljan. Imamo asfalt, radi se na uvođenju gradske vode što će mi u mnogome pomoći u povećanju proizvodnje“.
Na farmi ima 15 krmača koje se prase dva puta godišnje. Oprase oko 15-ak prasadi, od kojih ostane 12 -13 koji se dalje uzgajaju.
„Što se tiče hrane za tov, proizvodimo je sami. Većinu sirovina kupujemo, a imamo proizvode sa svojih njiva. Veći broj prasadi prodamo lokalnim mesarama i ugostiteljima, a manji deo ide za tovljenike i priplodni materijal“.
Krajem novembra, porodica Luković manju količinu mesa preradi za potrebe domaćinstva. Bude tu i pršute, slanine, čvaraka i što se tiče zime, može da počne.Nemanja Lukovic
Zoranov sin Nemanja ima jedan veoma zanimljiv hobi. Naime, on gaji rasne kokoške: laki fender, faverole, gološijane i brame. On to radi iz ljubavi, mada ima i koristi – prodaje jaja i pilad. Ove rase se odlikuju po velikoj nosivosti i dobrom kvalitetu mesa. Hrani ih koncentratom i kukuruzom i samo on vodi računa o njima. Ima ih oko stotinak. Lep i koristan hobi.
Miroslav Vesović, novembar 2020. god.
View on YouTube

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes