OD VLADE SE TRAŽI ISPLATA RATNIH DNEVNICA

Sa skupa u Domu kulture, koji su organizovali Savez udruženja boraca i ivanjičko udruženje, više od petstotina ovdašnjih boraca i njihovih kolega iz Valjeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Vlasotinca, Nove Varoši ponovo je uputilo zahtev državi…da im se isplate ratne vojne dnevnice za učešće u ratu 1999.godine, ali i da se konačno, donošenjem Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti reši njihovo pitanje.

Dušan Nikolić

– Od zahteva za isplatu ratnih dnevnica ne odustajemo, ali ne želimo državu da dovedemo do kolapsa. Stoga, možemo da pregovaramo o dinamici isplate, ali ne i o iznosu, a to je 240.000 dinara, plus zatezna kamata od 2008.godine,- poručio je generalni sekretar Saveza Ljubomir Bradić. On je obavestio kolege da je u Međunarodni sud u Strazburu stiglo preko 3.000 prigovora rezervista, a da bi konačna odluka nakon žalbe Srbije trebalo da bude doneta do kraja marta. Ne sumnjajući u ishod presude, Bradić je poručio da su spremni da odustanu od zahteva pod uslovom da svi oni kojima su isplaćene dnevnice (Toplički i Jablanički okrug) vrate novac, a da se odgovorni pohapse!

Ukazujući na izuzetno težak materijalni položaj boraca, Dušan Nikolić, predsednik Saveza udruženja boraca je poručio da im je od novca, „koji bude, i potroši se“ bitniji zakon kojim će se omogućiti ista prava i izbeći dosadašnja diskriminacija.

-Ne mogu borci u Beogradu da imaju besplatnu vožnju, lečenje i popust na komunalne usluge, a njihove kolege u drugim delovima Srbije ne.Pred izbore obećavaju nam brda i doline, a posle zaborave na nas. Mi smo prošli i dalje prolazimo pakao.Mnogi od nas su ostali bez posla, žive na ivici egzistencije, i preturaju po kontejnerima,-rekao je predsednik saveza koji okuplja oko 200.000 članova.Miodrag Bogdanović-Glumac, predsednik ivanjičkog udruženja je rekao da su oni u posebno teškoj situaciji budući da se 1999.godine odazvalo preko 3.500 boraca iz ovog kraja.

You may also like...