Struja će poskupeti iako EPS i sa ovom ostvaruje zaradu

ed struja 300x135Poslednjeg dana ovog meseca, a to je petak, 31. jul, nadležni u Srbiji, odnosno Agencija za energetiku, saopštiće odluku da će od 1. septembra, struja za potrošače u Srbiji poskupeti za 7,7 do 7,9 odsto odnosno 220 dinara, potvrdili su Danasu izvori bliski Elektroprivredi Srbije,

nakon što se u javnosti pojavila vest da država planira poskupljenje struje.safe image

Prema tim informacijama struja će poskupeti jer su navodno rezultati analize urađene na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, pokazali da je proizvodna cena struje u Srbiji niža od one po kojoj Elektroprivreda Srbije potrošačima prodaje električnu energiju.

Stručna javnost pak negira tvrdnje da EPS struju prodaje po nižoj ceni od proizvodne, a u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu upoznati sa tim da je urađena bilo kakva analiza o potrebi da struja u Srbiji poskupi. O tome da li će i kad struja poskupeti nisu imali komentar.

– Mi takvu analizu u Ministarstvu nemamo niti smo je radili. Ništa o tome nam nije poznato sem onog što se moglo pročitati u nekim štampanim medijima – kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da tvrdnje da EPS prodaje struju po nižoj ceni od proizvodne apsolutno netačne i nelogične.

– Dovoljno je da proizvodna cena struje bude 4 evrocenta po kilovat-satu da budete u mogućnosti da je posle prodate i ostvarite profit. EPS ima za 50 odsto povoljniju cenu od te kada je reč o proizvodnji struje i nema problem da ostvari profit od njene prodaje potrošačima. Stoga takve tvrdnje nisu realne. EPS ostvaruje gubitke zbog neadekvatnog upravljanja i nesposobnosti da se otklone gubici u sistemu a ne zbog cene struje. Shodno tome ne postoji nijedan jedini razlog da struja u Srbiji poskupi. Naročito ne u ovom trenutku kada je zemlja suočena sa nastupajućom ekonomskom krizom – navodi naš sagovornik.

Da struja ne treba da poskupi smatra i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

– Niti je skočio evro niti je poskupeo ugalj prema tome ne vidim razlog zašto bi struja u Srbiji trebalo da poskupi. Takođe nisam primetio bilo kakvu zvaničnu informaciju da će do toga da dođe. Ukratko uslovi za poskupljenje električne energije u Srbiji ne postoje – navodi Vuletić.

Agencija za energetiku Srbije saopštila je juče da joj nije dostavljen zahtev Elektroprivrede Srbije za promenu cene struje.

Cene struje u Srbiji se formiraju na osnovu metodologije koju je donela Agencija za energetiku.

 Energetski subjekti koji obavljaju regulisane energetske delatnosti obračunavaju regulisane cene i donose akt o cenama koji dostavljaju Agenciji na davanje saglasnosti. U postupku obrade zahteva za davanje saglasnosti na akt o cenama Agencija analizira dostavljene energetsko-tehničke i ekonomsko-finansijske podatke i dokumentaciju i utvrđuje da li su regulisane cene određene u skladu sa metodologijama – kažu u Agenciji za energetiku.

Poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

 

DANAS

Pin It
Komentari  
+6 # Udru Vučiću udri 20-07-2020 10:48
Samo pogledate svoj račun za struju i taksu za obnovljive i videćete da finasirate i vetroparkove i solarne elektrane i ekološku taksu, možda kao subvenciju za električne automobile da ovi koji koji imaju para za njih malo ipak prištede.Mozda je i to razlog, mozda je i ali svi potrošaci koji su domacinstva, prosecna cena obuhvata gomilu troskova koji nisu samo EPS, jer iz racuna za struju se finasira kompletan elektrenergetski sektor. Stvar je jasna, struja poskupljuje zbog toga što država koristi EPS kao izvor budžetskih prihoda odakle se isplaćuju plate stranačkom kadru.To je takav bezobrazluk da nemam reči.Treba nahraniti onolike neradnike po šalterima Srbije.Evo jednog primera samo da usporedimo koliko je struja u Srbiji jeftina. Zivim u CH i prošle zime sam bio u Ivanjici na odmoru i grejao sam se na struji,za dve nedelje sam morao da platim 200 CHF a recimo za stan od 87 kvadrata ovde u CH za celu godinu platim 600 CHF sa sve toplom vodom.Pa vi vidite
Samo motka!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+3 # bojan 20-07-2020 10:16
A sto MMF ne pogleda kolike su nam plate,nego se samo uhvatio za cenu struje.Dajte nam plate kao u Nemackoj,pa neka struja bude 5x skuplja.A nasa vlast se samo vadi na MMF
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+4 # a 20-07-2020 09:54
Sacekali da prodje 40 dana od izbora...
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+6 # Dačo 20-07-2020 09:33
Kako kida ekonomski tigar sa Balkana.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes