Matis

1460X300 decembar 2020

Previous Next Play Pause

Stojiljković: Država prvo da reguliše status frilensera, pa onda da ih oporezuje

FrilenseriUjedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" podržao je zahtev Udruženja radnika na internetu da se obustavi retroaktivno oporezivanje prihoda frilensera, koji rade na daljinu za strane kompanije, kao i da se reguliše njihov pravni status. 

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković ocenio je da je taj zahtev "potpuno opravdan", jer kako je naveo u saopštenju, "retroaktivnim oporezivanjem radnika na internetu od 1. januara 2016. do danas, bili bi dužni da plate i po 15.000 evra, što je ne samo neshvatljivo, već i nerealno".

Stojiljković je dodao da je Srbija dužna da te radnike "prvenstveno uvede u radnopravni sistem", nakon čega bi bila definisana i njihova prava i obaveze.

"Ti radnici se ne protive oporezivanju, ali traže da to bude na pravedan i transparentan način, koji bi bio prilagođen takvoj vrsti posla", kazao je Stojiljković i dodao da tih radnika ima više od 100.000 u Srbiji.

On je naveo da je Srbija 10. zemlja u svetu po broju radnika na internetu, ali da ih Zakon o radu "i dalje ne prepoznaje", pa nemaju socijalnu zaštitu, kao što su pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, kao ni zaštitu od otkaza i mobinga, jer "ne mogu da sklope ugovor o radu kako bi zaštitili njihova radna prava".

Prema njegovim rečima, ti radnici su pronašli poslove na internetu i ostali da žive u Srbiji, gde "troše taj novac koji zarađuju. To ne može i ne sme da se ignoriše".

Kako je saopšteno, Udruženje radnika na internetu (URI) osnovano je odmah nakon saznanja o iznenadnoj odluci Ministarstva finansija da Poreska uprava započne masovno oporezivanje ukupnih prihoda radnika na internetu - retroaktivno za poslednjih pet godina i sa zateznim kamatama do 80 odsto.

URI se obratio sindikatu "Nezavisnost" i zatražio pomoć ne bi li se to oporezivanje obustavilo, dok se ne definiše pravni status radnika na internetu.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes