Rudarenje BITKOINA za tri godine trošiće ENERGIJE kao Italija ili Češka

Štampa

BITKOJNPotrošnja energije i emisije ugljenika povezane sa rudarenjem bitkoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini, tvrdi nova studija upravo objavljena u Nature Communications.

BITKOJN 1Bez strožih propisa i promena politike, ti bi efekti mogli da potkopaju globalne napore da se planeta dovede u stanje održivosti, tvrde autori, a prenosi portal Bug.hr.

Kriptovaluta bitkoin oslanja se na blockchain tehnologiju koja omogućava javno zabeležene peer-to-peer prenose putem šifriranih računarskih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitkoina zahteva stalno trošenje i/ili širenje računarske procesorske snage, što je povezano sa povećanjem potrošnje energije.

Kineski istraživači Dabo Guan, Shouyang Wang i njihovi kolege prate simulacijski model emisije ugljenika u protoku emisija u bitkoin blockchain operacijama u Kini.

S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitkoina, procenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa dostići vrhunac 2024. godine, kada će iznositi oko 297 teravat-sati i generisati emisiju 130 miliona tona ugljenika.

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u evropskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugerišu da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio uticaj rudarenja bitkoina na potrošnju energije i emisiju štetnih gasova. Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju kako trenutne politike poput oporezivanja ugljenika nisu efikasne u suzbijanju emisija iz industrije bitkoina. Umesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitckina. Samo tako će se moći promeniti trenutna struktura potrošnje energije i smanjiti buduće emisije proistekle iz blockchaina.