VUČAK SELO SA 42 LEKARA

Truba i skola VucakSelo Vučak nalazi se u podnožju planine Golija. Poznato je ovo selo po Trubi – visu iznad sela koji se uzdiže u vidu kupe i vidi se  sa Javora i Golije, a  prema njemu se određuju Vučak i druga okolna sela i zaseoci.

Od 1937. godine Vučak je  imao osnovnu četvogodišnju  školu. Najpre je radila u privatnim kućama, a po izgradnji Zadružnog doma 1951. godine, škola se useljava u prostorije doma gde je radila sve do 2018.godine  . Kako je nekada bilo prisećaju se meštani ovog sela.Iako zabačeno, i neprohodno , ovo selo iznedrilo je puno intelektualaca, kažu da je iz ovog sela čak 40 doktora poznatih i priznatih ne samo u Ivanjici , već i u čitavoj zemlji i svetu. Ono nekada beše lepo, zimi su skijama išli do škole , a leti pre nastave igrali fudbal, priseća se i sam dr Milorad Dramićanin koji je svoje skolovanje počeo u OŠ „Svetozar Marković „ u Vučaku .

Vučak je najzaostalije selo u ivanjičkoj opštini. Ne zbog nerada njegovih stanovnika nego zbog siromašne zemlje i bespuća... Do Vučaka se ne može prići ni sa koje strane, jer nema pravog  puta: svi su kolski, konjski i pešačke staze i oni što vode od Kumanice uz Moravicu, i oni sa Erčega što se spuštaju u selo . Bistra deca kao planinska reka, ali i Vučačka reka puna pastrmke-  ima nešto u vazduhu , poljanama i prostranstvima  ovog lepog  sela.  Uprkos teškom načinu života, kod vučačkih  gorštaka postoji velika ljubav prema  svom  kraju. Vuče ih nostalgija za zavičajem, i želja da ovaj kraj ponovo oživi, da se ljudi iz gradova vrate na svoja ognjišta , a škola bude puna djaka –baš kao u srećna vremena. Kako kroz setan osmeh kažu , da je samo puta, sve bi bilo i bolje i lakše !

 

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260 Jun

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

VRATIMO ZAGRLJAJ

Vratimo zagrljaj web baner 302x172

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes